Skip the navigation

rioche med saltat smör

KitchenAid Chef

brioche

rioche med saltat smör

KitchenAid Chef

Redskap

StandMixer
Sifter
Förberedelser
45min
Vila
12h
Tillagning
35min
Totalt
1h20
Portioner
12
Svårighet
Medel

Ingredienser

400 g vetemjöl

12 g snabbjäst

12 g strösocker

2 g salt

120 ml standardmjölk, rumstempererad

4 ägg, rumstempererade

110 g saltat smör, rumstempererat

Steg för steg

  1. Sätt skålen i köksmaskinen. Fäst siktaren och vågen i köksmaskinens universalfäste och slå på vågen. Töm ingrediensrännan i skålen.

  2. Mät upp 400 g mjöl i tratten till siktaren och vågen, och ställ köksmaskinen på hastighet 1 för att sikta ned mjölet i skålen.

  3. Nollställ vågen och tillsätt 12 g torrjäst, 50 g strösocker och 2 g salt i siktaren och vågen. Sikta ned det i skålen.

  4. Ta bort tillbehörsdelen och sätt fast degkroken.

  5. Vrid ned till hastighet 1 och tillsätt mjölk och tre ägg. Blanda i 1 minut, och gör paus och skrapa längs sidorna om det behövs så att alla torra ingredienser blandas ned.

  6. Vrid till hastighet 2 och knåda i 9 minuter. Degen blir mjuk och klibbig.

  7. Efter 9 minuter fortsätter du knådningen och tillsätter 1 msk mjukt smör i taget. Låt varje matsked blandas in helt innan du tillsätter nästa.

  8. När allt smör har tillsatts fortsätter du att knåda degen på hastighet 2 i ytterligare 8 minuter. Degen blir elastisk och klibbig.

  9. För över degen med en degskrapa till en smord skål och täck med plastfolie, och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme.

  10. Tryck försiktigt ned degen, forma den till en boll och täck över skålen. Kyl i minst 8 timmar så att smakerna hinner utvecklas. Degen blir lättare att hantera för flätningen när den är kall.

  11. När degen har kylts klart tar du ut den ur kylskåpet och trycker ner den.

  12. Lägg degen på en ren, lätt smord yta och dela den i tre lika stora delar. Fukta händerna med lite olja och rulla ut varje del till en 25–30 cm lång rulle. Kläm ihop de tre rullarnas ändar och fläta ihop dem. Kläm ihop slutändarna och vik in dem för att forma en jämn längd.

  13. Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek i cirka 2–3 timmar. Mot slutet av jäsningen värmer du ugnen till 200 °C. Vispa upp resten av äggen och pensla brödet med ägg. Grädda i 30–35 minuter eller tills innertemperaturen är minst 88 °C.