Blåbärspaj med flätat lock
Den här pajen har ett frasigt pajskal av smördeg runt en saftig blandning av blåbär, socker och syrliga apelsinskal, som ger varje tugga en intensiv smak.
Blåbärspaj med flätat lock
Den här pajen har ett frasigt pajskal av smördeg runt en saftig blandning av blåbär, socker och syrliga apelsinskal, som ger varje tugga en intensiv smak.
Redskap
Ingredienser
360 g vetemjöl
3 msk socker
100 g socker
1 tsk havssalt
225 g kallt osaltat smör, skuret i kuber
15 g kallt osaltat smör till fyllningen, skuret i kuber
120 ml isvatten
1150 g färska blåbär, sköljda och torkade
30 g majsstärkelse
2 msk rivet apelsinskal
Steg för steg
Gör degen: Montera degblandaren på köksmaskinen. Tillsätt mjöl, socker och salt i arbetsskålen och vrid till hastighet 1 i 10 sekunder. Tillsätt det kalla smöret under omrörning och öka sedan till hastighet 2 i en minut. Sänk sedan hastigheten till omrörning igen och droppa långsamt i isvatten. Ta bort arbetsskålen från köksmaskinen och använd händerna till att ta ut degen och forma den till två jämna plattor. Slå in plattorna i plastfolie och kyl/vila degen i minst en timme i kylskåpet.
När degen är klar ställer du ugnsgallret på den nedre tredjedelen och förvärmer ugnen till 200 °C. Lägg dem i en stor skål. Blanda majsstärkelse, socker och rivet apelsinskal i en separat skål. Ställ åt sidan.
Mjöla köksbänken lätt och kavla ut den ena degplattan till en cirkel som är ca 0,5 cm tjock. Lägg degen i pajformen och skär av degen med 2,5 cm deg som hänger ut över kanten (att fästa det flätade locket med). Kavla ut den andra degplattan till en cirkel i samma storlek. Skär sedan cirkeln i 2,5 cm breda remsor.
Gör fyllningen: Lägg blåbären i en stor skål, tillsätt sockerblandningen och rör om så att sockret fördelas jämnt. Häll sedan ned blåbären i pajformen. Smula smör över blåbären. Fläta remsorna till ett rutmönster, skär till kanterna på remsorna och vik in remsorna i formen. Tryck sedan ihop kanten av skalet med en gaffel så att det sluter tätt. Pensla degens ovansida med äggvita.
Lägg lite aluminiumfolie på gallret under bakplåten för att fånga upp eventuell blåbärssaft som kokar över under gräddningen. Lägg lite aluminiumfolie över pajen och grädda pajen i 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda tills skorpan är gyllenbrun och du ser saften bubbla genom rutnätet (ytterligare ca 25–30 minuter). Ta bort aluminiumfolien de sista 10 minuterna av gräddningen.