Belgiska våfflor
Klassiska belgiska våfflor är tunna, lätta och fluffiga.
Belgiska våfflor
Klassiska belgiska våfflor är tunna, lätta och fluffiga.
Redskap
Ingredienser
100 g smör, smält
12 g färsk jäst
250 ml mjölk, varm
250 ml varmt mineralvatten
2 ägg
300 g mjöl
nypa salt
Steg för steg
Häll den varma mjölken och det varma mineralvattnet i skålen till köksmaskinen. Smula ned jästen. Montera ballongvispen på köksmaskinen och mixa på hastighet 2 tills jästen har löst upp sig.
Separera äggen, tillsätt äggulorna och mixa igen på hastighet 2 tills du får en jämn smet.
Blanda mjöl och salt i en separat skål. Vrid hastighetskontrollen till 2 och blanda de torra ingredienserna. Häll i mjölkblandningen långsamt.
Tillsätt det smälta smöret och mixa 1 minut till. Sätt hastighetskontrollen på 4 och mixa i 4 minuter tills smeten är helt jämn.
Vispa äggvitorna i en annan skål på hastighet 8 tills de bildar mjuka toppar.
Vrid hastighetskontrollen till 2 och häll försiktigt ned smeten i äggvitorna. Blanda.
Täck smeten med en kökshandduk och låt den jäsa på en varm plats i 30 minuter.
Sätt på våffeljärnet på hög värme. Häll två skopor med smet i våffeljärnet och grädda våfflorna tills de är gyllene. Upprepa tills smeten är slut. Servera omedelbart.