Babka med choklad
Denna babka med choklad är ett utsökt, flätat jästbröd fyllt med chokladvirvlar som garanterat imponerar på dina gäster!
Babka med choklad
Denna babka med choklad är ett utsökt, flätat jästbröd fyllt med chokladvirvlar som garanterat imponerar på dina gäster!
Redskap
Ingredienser
600 g mjöl
11 g torrjäst
1/2 tsk salt
185 g socker
235 g smör
3 ägg
140 ml vatten, ljummet
210 g mörk choklad
1 msk kakaopulver
Steg för steg
Receptet räcker till två babka-kakor.
Häll mjölet i köksmaskinens skål och sätt fast flatblandaren. Tillsätt torrjäst på ena sidan av skålen. Tillsätt salt på andra sidan av skålen. Tillsätt 110 g socker och blanda på hastighet 1 tills det har blandats in.
Medan köksmaskinen körs tillsätter du 3 ägg och ljummet vatten och fortsätter att blanda tills degen arbetas ihop. Tillsätt 150 g mycket mjukt smör i degen och blanda tills det nätt och jämnt har arbetats in. Fäst degkroken på köksmaskinen och knåda degen i fem minuter.
Ta upp degen och lägg den i en oljad skål. Täck över och kyl i kylskåp över natten.
Gör fyllningen genom att hacka den mörka chokladen i små bitar och lägga över i en kastrull. Tillsätt 75 g socker, 85 g smör och kakaopulver. Värm på låg värme tills allt har smält. Lägg undan och låt fyllningen svalna tills konsistensen är bredbar.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del i en rektangel. Fördela den avsvalnade chokladfyllningen över den utkavlade degen, med 1–2 cm avstånd från kanten. Rulla ihop degen och skär den på längden. Fläta ihop de två delarna och lägg i en brödform med bakplåtspapper. Låt jäsa på en varm plats i 40 minuter. Grädda i 180 °C i en förvärmd ugn i 30 minuter. Kontrollera efter 20 minuter. Om kakans överdel ser ut att få för mycket färg täcker du den med aluminiumfolie under de sista 10 minuterna. Låt svalna något innan du skär upp kakan.