Änglavingar (Faworki)
Änglavingar (Faworki)
Redskap
Ingredienser
375 g mjöl
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
3 äggulor
1 ägg
100 ml grädde
1 msk smör, rumsvarmt
50 ml vodka
1 kg vegetabiliskt fett
115 g florsocker med vaniljsmak
Steg för steg
Häll mjöl, socker och salt i skålen till köksmaskinen med flatblandare. Blanda på hastighet 1 i 30 sekunder. Öka hastigheten till 4 och tillsätt smör. Tillsätt gradvis äggulor, ägg och grädde.
När en sammanhållen deg bildas, byt till degkroken och tillsätt vodkan. Knåda i 6–7 minuter. Ta upp degen och forma den till en rulle. Vira in i plastfolie. Låt stå i kylen minst 30 minuter.
Dela degen i åtta bitar. Använd pastavalsdelen och kavla ut varje bit på den tjockaste inställningen. Vik sedan på hälften och kavla ut igen. Vik ihop och kavla ut ytterligare fyra gånger tills degen är slät. Kavla sedan ut degen tunnare och tunnare tills tjocklek 5 uppnås. Strö mjöl över degen om det behövs för att den inte ska klibba fast. Förvara de utkavlade plattorna under en fuktig trasa och se till att de inte fastnar. Skär den utkavlade degen i romber på 3–4 cm och skär en skåra i mitten av varje remsa. För ena ändan av varje remsa genom skåran och flytta till en bricka. Förvaras kallt i kylskåp.
När alla degremsorna har formats, värm upp hälften av det vegetabiliska fettet till 180 °C i en kastrull. Fritera hälften av degremsorna, vänd dem halvvägs. Lägg på hushållspapper efter friteringen för att absorbera överflödigt fett. Upprepa med resten av degremsorna med nytt vegetabiliskt fett. Lägg änglavingarna på ett fat och strö över florsockret.