Scones med apelsin och tranbär
En klassisk scone med vintertema. Apelsin, tranbär och kanel fyller köket med en arom med läcker doft.
Scones med apelsin och tranbär
En klassisk scone med vintertema. Apelsin, tranbär och kanel fyller köket med en arom med läcker doft.
Redskap
Ingredienser
70 g strösocker
2 apelsiner rivet apelsinskal
420 g vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1/4 tsk vaniljsocker
1/4 tsk kanel
170 g smör, tärnat och kylt
250 ml kärnmjölk
1 msk kärnmjölk till pensling
1 ägg
130 g torkade tranbär
1 msk rörsocker
Steg för steg
Tillsätt smör och apelsinskal i skålen till köksmaskinen med flatblandaren. Mixa på hastighet 2 i en minut tills sockret har samma konsistens som våt sand.
Tillsätt mjölet, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel. Byt flatblandaren mot degblandaren. Tillsätt smöret och blanda på hastighet 1 tills smöret har blandats i ärtstora bitar.
Tillsätt kärnmjölk, ägg och tranbär och blanda snabbt på hastighet 1 tills degen precis går ihop. Degen ska vara mer klumpig än slät, eftersom det ger fluffigare scones.
Forma degen till en stor skiva på en mjölad yta. Tryck försiktigt ihop den så att den håller formen bättre. Använd en stor kniv för att skära degen i 6 kilar. Lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Pensla sconesen med lite kärnmjölk och strö över lite rörsocker för att få en fin gyllene skorpa.
Grädda i 15 minuter i förvärmd ugn på 200°C. Överför till ett bakgaller för att svalna.